Coș

Tort cu ciocolată albă și popcorn caramelizat

Tort cu ciocolată albă și popcorn caramelizat

Ce e bun oricărui bucătar îi place. Ce e și bun, și frumos face senzație pe orice masă. De tortul acesta te îndrăgostești la prima vedere și apoi îi declari iubire veșnică de la prima degustare. Dacă nu ne crezi, testează-l în bucătăria ta și-ai să vezi :)

Pentru blat:

  • 70 g unt
  • 1 linguriță pastă de vanilie
  • 65 g zahăr
  • 130 g cacao
  • 130 g făină
  • 8 ouă

Pentru cremă:

  • 600 g ciocolată albă pentru deserturi
  • 350 ml smântână pentru frișcă
  • 225 g unt

Pentru decor:

  • 2 mâini de popcorn
  • 150 g zahăr
  • Topping de caramel

Dacă ai două forme cu margini detașabile și diametrul de 24 cm, le poți folosi pe amândouă ca să pregătești blatul mai repede. Tapetează astfel ambele tăvi cu hârtie de copt și puțină grăsime.

Topește untul alături de pasta de vanilie într-o crăticioară, la foc mic, și lasă-l să se răcească puțin. Între timp, pornește mixerul la viteză mare și amestecă ouăle și zahărul într-un bol pentru cel puțin 8 minute sau până capătă o consistență spumoasă.

Cerne pudra de cacao și făina în amestecul de ouă, adaugă și untul topit și amestecă încet cu o spatulă. Împarte compoziția rezultată între cele 2 forme gata pregătite și dă-le în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 25 de minute. Scoate tăvile din cuptor și lasă-le deoparte să se răcească.

În acest timp, pregătește crema de ciocolată. Topește ciocolata albă alături de frișcă lichidă și unt până se transformă într-o compoziție cremoasă și strălucitoare. Las-o să se răcorească apoi dă-o la frigider pentru aproximativ jumătate de oră. Când ești gata să asamblezi tortul, scoate ciocolata de la rece și amestec-o cu un mixer până devine cremoasă și spumoasă.

Taie cele 2 blaturi pe jumătate. Așază prima bază de tort pe platou și acoper-o cu un sfert din crema de ciocolată. Așază cealaltă jumătate de blat, întinde uniform încă o pătrime din compoziție și procedează la fel și cu următoarele 2 jumătăți de blat. La final, acoperă întreg tortul cu crema rămasă.

Lasă tortul în frigider pentru câteva ore înainte de servire.

Pentru topping, pune zahărul la caramelizat într-o cratiță sau o tigaie cu pereți înalți. Când se dizolvă într-un sirop auriu, adaugă popcornul și amestecă. Scoate-l din tigaie, lasă-l să se răcească puțin, apoi decorează tortul cu el. Pentru un efect și mai spectaculos, folosește și puțin sos de caramel pentru decorare.

tort ciocolata

Produse recomandate: