Filtrează produsele
Coș
Filtrează produsele
Închide
Pret
-
24 lei 992 lei
Diametru (cm)
Dimensiuni (cm)
Inductie
Capac
Capacitate (L)
Capacitate

Tartă Tatin

 

Tarta Tatin este o placinta cu mere rasturnata, in care merele sunt caramelizate in unt si zahar, inainte de coacerea aluatului. Traditia spune ca Tarta Tatin a fost creata accidental prima oara in 1898, in bucataria Hotelului Tatin din Lamotte-Beuvron, Regiunea Sologne din Franta.

Hotelul era condus de doua surori, Stephanie si Caroline Tatin. Desi originea tartei este controversata, cea mai istorisita este aceea in care Stephanie Tatin, o bucatareasa de exceptie, era foarte aglomerata intr-o zi. Ea a inceput sa prepare reteta traditionala pentru placinta cu mere, insa a uitat merele pe foc, acestea caramelizandu-se in unt si zahar. Mirosind arsura, ea a incercat sa salveze placinta, turnand aluatul deasupra merelor si punand totul la cuptor. Apoi a rasturnat-o pe un platou si a servit-o ca desert, spre uimirea si aprecierea clientilor. Astfel s-a nascut o reteta clasica.

Tarta a devenit semnatura inconfundabila a hotelului Tatin si reteta s-a raspandit in toata regiunea Sologne. Faima retetei se datoreaza cel mai probabil lui Louis Vaudable, proprietarul celebrului restaurantului Maxim’s din Paris, care a gustat tarta intr-una din vizitele sale in regiunea Sologne si a decis ca desertul sa faca parte permanent din meniul restaurantului sau.

Afișare
Sortează după: