Coș

Risotto cu dovleac, gălbiori și alune de pădure

Risotto cu dovleac, gălbiori și alune de pădure

Unui risotto ca la carte nu trebuie să-i lipsească un ingredient esențial: răbdarea de a-i fi aproape pe tot parcursul gătirii și de a amesteca în el neîncetat. Capricios ca un italiano vero, dar absolut fermecător ca un casanova în compania triunghiului tomnatic dovleac-gălbiori-alune de pădure.

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 ceapă galbenă mare
  • 350 g orez Arborio pentru risotto
  • 300 g dovleac fără coajă sau semințe
  • 120 ml vin alb sec
  • 1,5 l supă de pui sau de legume
  • 60 g unt nesărat
  • 120 g Parmezan proaspăt răzuit (și încă puțin pentru servit)
  • Sare fină de mare
  • Piper proaspăt râșnit
  • 50 g alune de pădure
  • 200 g gălbiori (proaspeți sau decongelați)
  • 15 g fire de chives

Mod de preparare:

Rumenește alunele de pădure la foc mediu, într-o tigaie mare pentru aproximativ 2 minute, fără a folosi ulei. Amestecă în ele constant cu o lingură de lemn, până ce răspândesc un parfum intens. Toacă-le grosier și lasă-le deoparte deocamdată.

În aceeași tigaie, încălzește jumătate din uleiul de măsline la foc mediu spre mare și călește gălbiorii, amestecând constant, pentru aproximativ 1 minut sau până se gătesc al dente. Pune-le deoparte.

Mărunțește ceapa și taie dovleacul cubulețe. Mărunțește și firele de chives și lasă-le apoi deoparte. Răzuiește parmezanul. Într-un vas mare de tip Cocotte încinge la foc mediu restul uleiului de măsline și călește ceapa timp de 5 minute sau până se înmoaie, fără a se rumeni. Adaugă orezul și călește totul 2-3 minute, apoi adaugă cubulețele de dovleac și lasă-le să încingă toate o prietenie foarte aromată.

După 1-2 minute, toarnă vinul alb și lasă-l să fiarbă rapid, până ce se evaporă aproape de tot. Adaugă apoi supa de legume sau de pui într-o cantitate suficientă ca să acopere orezul. Acum poți reduce intensitatea focului și gătești totul fără capac, amestecând constant și adâugând supă puțin câte puțin, pentru a depăși mereu nivelul orezului.

Gătește astfel risotto-ul, amestecând constant, până ce orezul este fiert al dente și tot lichidul a fost absorbit (compoziția nu trebuie să rămână lichidă, ci cremoasă). Adaugă untul și parmezanul și asezonează cu sare și piper după gust.

Împarte orezul în farfurii sau boluri și așază gălbiorii deasupra. Presară alunele de pădure, verdețurile mărunțite și puțin parmezan răzuit. Servește preparatul cald, de îndată ce l-ai pus în farfurii.

Poftă bună!

Produse recomandate: