Paste a la Bolognese

Paste a la Bolognese

Aşa cum îi spune şi numele - Paste a la Bolognese (şi aceasta este denumirea corectă a reţetei) - este originară din regiunea Bologna a Italiei şi are o vechime de aproximativ 3 secole de savoare. A călătorit prin toate bucătăriile din lume, s-a adaptat şi le-a cucerit, indiferent de varianta în care a fost pregătită. Chef Sidia Sissoko ne propune o formulă extrem de apropiată de cea originală, acceptată de Academia de Artă Culinară Italiană, pregătită cu măiestrie şi cu ajutorul unor produse pentru gătit de calitate.

Timp de pregătire: ~1h

Ingrediente pentru 6 porţii:

Pentru Fettuccine

o   400g griş de grâu;

o   4 ouă;

o   Sare;

Pentru sos bolognese

 • 800g carne de vită cu 20% grăsime;
 • 200g ceapă;
 • 100g apio (ţelină);
 • 100g morcovi;
 • 150 ml lapte;
 • 50ml sos de soia;
 • 400g roşii decojite;
 • 250ml vin roşu sec;
 • 4 căţei usturoi;
 • 80 ml ulei;
 • 50 g unt;
 • dafin, piper, sare, nucşoară, cimbrişor;

Pentru servire: 4 linguri parmesan proaspăt ras

Cum se face:

Sosul bolognese

Pasul 1: Cureţi ceapa, morcovii, usturoiul şi ţelina, apoi le mărunţeşti, aşezate în mici boluri separate. Montezi accesoriul de tocat carne la mixerul Artisan- KitchenAid şi toci carnea de vită.

Pasul 2: Într-o oală de fontă, la foc mare, pui puţin ulei de măsline şi cubuleţul de unt, la încins. Apoi căleşti legumele. Secret: să nu se ardă ceapa la călire, cum se poate întâmpla, presari puţină sare peste ea, pentru că sarea scoate apa din ceapă şi nu o lasă să se ardă. Când ai observat că ceapa a devenit transparentă, adaugi carnea tocată. Amesteci bine să se fărâmiţeze, pentru că nu sunt de dorit bucăţile mari de tocătură, în sosul final.

Pasul 3: Torni în oală laptele, când carnea este pregătită (ne dăm seama că e gata să primească laptele, când începe să se lipească uşor de baza oalei şi când nu mai există bucăţi mari). Laptele frăgezeşte carnea şi îi dă o savoare aparte. Laşi tot să fiarbă până scade puţin compoziţia (se mai evaporă din apă) şi adaugi vinul roşu sec. Amesteci bine şi laşi tot să fiarbă şi să se evapore din apă.

Pasul 4: Între timp, într-un bol mixezi roşiile cu ajutorul unui blender vertical şi le pui în oală, condimentând cu nucşoară proaspăt rasă şi puţin cimbrişor. Amesteci şi laşi la fiert, iar gata va fi când va căpăta o consistenţă densă.

Pastele Fettuccine

Pasul 5: Prepari pastele. Montezi paleta la mixerul Artisan şi pui în bolul acestuia ouăle, 2 linguri de ulei şi puţină sare. Porneşti aparatul să mixeze lent, la a 2-a viteză, timp de 30 de secunde, după care înlocuieşti paleta cu accesoriul pentru aluat –cârligul, şi torni în bol grişul de grâu. Laşi aparatul să lucreze 3 minute.

Pasul 6: Scoţi aluatul din bol şi îl mai frămânţi puţin manual (la început va fi rigid, dar apoi va deveni mai flexibil), apoi îl prelucrezi. Îl tai în bucăţi mici şi montezi accesoriul pentru obţinerea foilor de paste (laminorul), la mixerul Artisan. Treci fiecare bucată de aluat prin accesoriul setat mai întâi la dimensiunea 1 (din cele 7 pe care le poate forma), apoi modifici treptat crescător (2,3,4 etc.), iar în final ar trebui să obţii foi de aluat cu grosimea 6. Dar nu este obligatoriu, fiecare alege cât de groase doreşte să-i fie pastele. După ce formezi foile de aluat, montezi accesoriul de fettuccine, le treci prin acesta şi le laşi puţin la uscat pe un uscător de paste.

Pasul 7: Fierbi pastele obţinute, le scoţi din oală şi le pui într-un bol. Oala specială pentru paste este prevăzută cu un coş-sită şi nu mai este nevoie să aştepţi mult timp să se scurgă pastele. Torni puţin ulei de măsline peste pastele din bol şi le amesteci uşor, cât să le cuprindă şi să devină uşor lucioase.

Pasul 8: Aşezi pastele pastele în farfurie, le acoperi cu sos Bolognese şi presari aproximativ o lingură de parmezan ras deasupra lor.

Să ai poftă!

 

Produse recomandate: