• Cont nou
  • Autentificare
  • Produse favorite (0)
  • 0 produse
Nu aveţi nici un produs în coșul de cumpărături.
Coș

De ce să folosești vase de fontă și cum să te asiguri că vor rezista o viață

De ce să folosești vase de fontă și cum să te asiguri că vor rezista o viață

Vasele de fontă îți amintesc de copilărie, când bunicii tăi îți găteau feluri de mâncare delicioase într-o tigaie pe care tu abia puteai să o ridici. Când mergi în vizită la ei, observi că încă folosesc aceeași tigaie în care îți făceau ție ouă ochiuri dimineața și vasul arată fix la fel.

Vasele de fontă sunt foarte rezistente și, dacă sunt îngrijite corespunzător, pot rezista ani buni. Îți explicăm mai jos cum pregătești tigăile, oalele și grătarele de fontă înainte de prima utilizare, dar și ce trebuie să faci ca să nu riști să se lipească mâncarea de vase.

Care sunt avantajele folosirii unui vas de fontă

Vasele din fontă sunt folosite de peste 2000 de ani, la început pentru că erau ușor de confecționat și acum pentru că îți permit să gătești mâncarea rapid. Chiar dacă pot părea incomode, deoarece sunt grele, utilizarea lor are o serie mare de avantaje:

  • Nu se lipesc alimentele de vas: atunci când vasele sunt asezonate cum trebuie, acestea au un strat de ulei protector care nu permit mâncării să se lipească de fund; totul în mod natural, fără adaos de chimicale;
  • Sunt ușor de curățat: după ce ai gătit, trece vasul sub un jet de apă caldă și elimină cu o spatulă de metal resturile de mâncare; pune vasul înapoi pe foc pentru ca apa să se evapore și apoi șterge-l cu un șervețel cu puțin ulei; îți vom explica procesul pe larg, mai jos în text;
  • Raport calitate-preț foarte bun: un vas din fontă are un preț foarte accesibil și va rezista generații întregi dacă este îngrijit cum trebuie;
  • Asigură o temperatură constantă pentru gătit: datorită materialului gros, vasele din fontă vor asigura o temperatură constantă, astfel încât să nu existe riscul să arzi mâncarea;
  • Vei folosi mai puțin ulei: gătitul în vase de fontă este puțin diferit față de orice alt vas; vei avea nevoie doar de un strat subțire de ulei pe care îl vei întinde pe toată suprafața acestuia pentru a găti un fel de mâncare delicios;
  • Sunt foarte rezistente: deoarece sunt făcute dintr-o singură piesă, nu există riscul să se rupă; dacă sunt neglijate, pot rugini, dar cu puțină muncă pot fi readuse la starea inițială;
  • Poți găti la temperaturi foarte înalte: acest lucru este util în special pentru a găti fripturi delicioase.
avantajele folosirii unui vas de fonta

Cum pregătești vasele înainte de utilizare

Atunci când cumperi un vas nou de fontă, este posibil ca acesta să vină gata asezonat sau să trebuiască să pregătești tu vasul pentru prima utilizare. Asezonarea în acest caz nu se referă la sare și piper, ci constă în acoperirea vasului cu un strat protector creat prin frecarea acestuia cu ulei și încălzirea ulterioară a vasului la temperaturi înalte.

Când vasul este încălzit, fiecare strat al uleiului se transformă într-o bază foarte subțire, asemănător cu plasticul. Cu cât repeți mai des acest proces, vasele vor fi mai bine protejate împotriva ruginii și mâncarea nu se va mai lipi de tigaie sau oală.

Iată mai jos pașii pe care trebuie să îi urmezi ca să ai un vas gata de utilizare:

  • Spală și usucă vasul de fontă: curăță bine vasul folosind apă călduță și partea abrazivă a unui burete; șterge tigaia cu un prosop curat; pune vasul pe foc pentru 1-2 minute, astfel încât orice picătură de apă rămasă să se evapore.
  • Unge vasul cu ulei: folosește un burete înmuiat în ulei pentru a unge toată suprafața vasului, inclusiv mânerul; poți folosi orice tip de ulei vegetal. Vasul trebuie să absoarbă uleiul și să nu aibă un aspect uleios la final.
  • Pune vasul în cuptorul preîncălzit la 230 de grade Celsius pentru 30 de minute: ține geamurile deschise și hota pornită, este posibil să iasă puțin fum; în cuptor, uleiul se va polimeriza și va forma un strat tare, asemănător cu plasticul. E recomandat să folosești cuptorul deoarece acesta va încălzi uniform vasul.
  • Repetă procesul de 3-4 ori: după cele 30 de minute, scoate vasul din cuptor, unge-l din nou cu ulei și bagă-l înapoi la căldură; astfel se vor forma mai multe straturi care împiedică formarea ruginii.
pregatire vase de fonta

Sfaturi practice pentru întreținerea vaselor de fontă

Pentru că îți dorești ca vasele tale să reziste mult timp și să poți găti feluri de mâncare delicioase care să nu rămână prinse de fundul grillului sau al oalelor, trebuie să acorzi o atenție deosebită îngrijirii acestora.

Curățarea vaselor de fontă

Cel mai bine este să cureți vasul imediat ce ai terminat de gătit, cât încă este cald și resturile pot fi îndepărtate ușor. De asemenea, folosește un detergent de vase delicat, care să nu afecteze stratul de ulei polimerizat de pe vas.

  • Imediat după ce ai terminat de gătit, spală vasul folosind apă călduță și un burete sau o perie abrazivă; poartă mănuși de protecție, deoarece vasul va fi încă fierbinte;
  • Dacă observi resturi de mâncare care nu pot fi ușor îndepărtate, presară o lingură cu sare pe porțiunea respectivă;
  • Clătește bine vasul, dar nu îl lăsa la înmuiat, pentur că există riscul să ruginească;
  • Șterge vasul cu un prosop curat;
  • Pune vasul pe aragaz la foc mic, ca să elimini orice picătură de apă;
  • Folosește un prosop de hârtie pentru a aplica un strat subțire de ulei vegetal pe toată suprafața vasului;
  • Vasul trebuie pus la păstrare într-un loc uscat, ferit de umiditate.

Ce alimente nu ar trebui să prepari într-un vas de fontă

Vasele din fontă sunt ideale pentru a rumeni carnea, a sota legumele, a prăji ouăle și chiar pentru a face mămăligă. Dar pentru că fonta este predispusă la rugină, dacă nu este asezonată bine, ar trebui să eviți să gătești cu multe lichide sau cu ingrediente acide, precum oțet, vin, citrice și roșii. Mai mult, evită și peștele, usturoiul și ceapa, pentru că vasele de fontă vor absorbi ușor aromele.

Ce probleme pot apărea cu un vas de fontă și cum să le rezolvi

Dacă vasul nu este îngrijit și folosit corespunzător, pot apărea mici probleme. Din fericire, acestea pot fi rezolvate ușor, astfel:

  • Dacă vasul capătă o culoare gri, înseamnă că a fost spălat cu un detergent prea puternic sau cu un burete prea abraziv; poți readuce vasul la starea inițială repetând procesul descris la început, de asezonare cu ulei;
  • Dacă vasul a ruginit, cel mai probabil a stat mult în apă, cu resturi de mâncare, fără stratul de ulei protector; folosește un burete de oțel pentru a îndepărta rugina în totalitate și apoi asezonează vasul.

Vasele de fontă sunt alegerea ideală pentru bucătăria ta, deoarece te vor ajuta să gătești rapid o masă delicioasă. În plus, dacă îngrijești vasele corespunzător, le vei putea lăsa moștenire chiar și nepoților tăi.

Produse recomandate:

Alte articole care te-ar putea interesa: