3 sfaturi pentru o friptură perfectă

3 sfaturi pentru o friptură perfectă

Indiferent de modul în care te-ai hotărât să transformi orice tip de carne într-un deliciu pe farfurie, regula de bază este aceeaşi: carnea se scoate din frigider din timp.

Pe grătar, pe flacără, sau în cuptor, carnea are nevoie înainte de un timp de acomodare cu ideea că va deveni friptură. Aşa că primul şi cel mai important pas în drumul cărnii spre succes este să ajungă la temperatura camerei.     

Să o dezmorţim bine

Multe reţete recomandă să scoţi carnea din frigider cu 30 de minute înainte de gătire, cât să ajungă la temperatura camerei, care ar trebui să fie cuprinsă între 20 şi 22˚C.

Majoritatea bucăţilor groase de carne de orice fel (T-bone, cotlet, Rib-Eye) au nevoie de fapt de mai mult de o oră, pentru a-şi uniformiza temperatura de la exterior cu cea de la interior.

Între timp, ai ce face: pregăteşti condimentele, tava, oala, grătarul sau tigaia, şi pre-încălzeşti cuptorul.

Să nu exagerăm, totuşi

Nu este în regulă să laşi carnea să se relaxeze mai mult de 2 ore. Paradoxal, se va “rigidiza”, mai ales dacă a fost sărată în prealabil, şi se va rumeni mai greu. Vei observa, de asemenea, că o bucată de carne lăsată mai mult de 2 ore la temperatura camerei va avea o bandă cenuşie mai lată între crustă şi mijlocul său rozaliu, decât în mod obişnuit.

Trucuri pentru pregătirea cărnii

-          Tamponează uşor carnea scoasă din frigider cu prosoape de bucătărie, din hârtie. Acest lucru va face ca sarea să se prindă mai bine pe bucata de carne, devenind şi mai gustoasă după pregătire.

-          Săreaz-o bine, pe toate părţile. Sarea va pregăti carnea pentru următorii paşi, creând o suprafaţă uscată care va primi frumos celelalte condimente. 30 de minute sunt în general, îndeajuns.

-          Las-o pe un grătar de răcire. Aerul va circula şi va învălui carnea deodată, fără să mai fie nevoie să o întorci pe o parte şi pe alta în timpul pe care ai decis să i-l acorzi înainte de gătire.

 

Produse recomandate: